Isnin, 30 September 2019

Kelahiran semula SANTAI BEN ASHAARI..

Kenapa ?

BENASHAARI.COM .. telah genap 10 tahun. Pelbagai onak duri telah pun aku lalui. Ada kalanya aku rasa nak bersara dari dunia penulisan blog ni tapi mengenangkan inilah yang aku inginkan sejak dari bangku sekolah lagi , 

Sebenarnya , sebelum ni aku ada dah blog ke dua tapi terhenti bila ada anak kedua. Tak larat nak jaga kedua dua blog berserta media sosial. Aku fokus pada BenAshaari.Com jer. Kenapa sekarang aku kembali ? Sebab anak anak dah pun besar dan boleh jaga diri sendiri tapi masih tetap perlu dipantau. Huhuh.. 

Dan blog Santai Ben Ashaari ni, aku nak lebih membebel di sini seperti dulu. Satu kepuasan bila menulis dengan cara sendiri. Tapi masih perlu berhemah. Tak boleh main belasah sesuka hati nak menulis. 

Niche ? 

Aku rasa nak fokus kepada kehidupan seharian dan juga kegiatan aku ! Maksud aku , jika travel , atau gi mencekik kat mana mana , maka aku akan tulis dengan lebih terbuka di sini. Tapi bukanlah dalam bentuk kritikan atau kecaman. Ke tak yah ? Hurm.. fokus pada kehidupan seharian ? Ok.. 

Nak bercerita mengenai kehidupan seharian juga sebenarnya payah. Bukan apa.. dunia sekarang ni bukan semua boleh dipercayai. Tengok depan depan , macam ok. Rupa-rupanya mereng ! Biol ! Mental ! Sendiri nanti susah ! Lebih lebih lagi nak bercerita pasal keluarga sendiri. Maka kena berhati hati. 

Nyaris berkubur ! 

Kewujudan BenAshaari.My ni sebenarnya ada tujuan lain. BenAshaari.Com akan tamat tempoh pada 10.10 nanti. Kali terakhir aku renew pada tahun 2014. Aku terus buat 5 tahun. Tapi ada masalah selepas tu. Dan masalah itulah membuatkan aku mewujudkan BenAshaari.My. 

Alhamdulillah.. masalah aku selesai di saat saat aku hampir putus asa. Entah camana , aku tergerak hati untuk gunakan email. Selepas aku buat solat Dhuha , aku terus buat. Dan sesungguhnya aku terkejut ! Tak sangka sama sekali. Punya la bertahun aku menanti dan mencari. Tak sangka sama sekali dihubungkan semula. Huhuh..  

Tak leh cerita lengkap sangat. Hahaha.. Bahaya. Biarlah ianya sekadar menjadi diari hidup aku. 

Semangat Kembali

Di kala ramai dok mengila dengan nak jadi Youtuber , aku masih lagi dengan blog. Bukanlah aku menolak trend sekarang tetapi bagi aku , membaca ni lebih memberi kepuasan sampai bila bila ! Aku tak nak komen mengenai dunia Youtube walaupun aku ada pandangan aku sendiri mengenainya tapi biarlah aku simpan je pandangan aku tu. Bukan apa.. Zaman ni tak semua orang boleh terima pandangan kita. Kang kena kecam semula. Lebih baik , simpan je pandangan tu untuk diri sendiri ! Hahaha.. 

Menulis lebih sampai berbanding menonton video. Mesej itu yang nak disampaikan itu diolah dengan baik. Positif dan negatif boleh dinilai sendiri dari bacaan. Sebab tu kena baca ! Jika menonton , ramai je boleh tertipu. Kan ?

Tapi sayangnya.. dunia penulisan semakin ditolak tepi. Amboi contoh novel dan majalah. Suratkhabar jangan cerita la.. Orang sekarang lebih gemar menonton dan tengok gambar. Baca ? Hurm.. korang tengok di FB dah la. Berapa ramai tengok gambar dan baca tajuk pastu komen mengecam ! Hurmm.. Suruh baca , malas ! Panjang sangat . Tapi bila dah baca , komen tu tak de kaitan pun ! Huhu.. 

Babai : Header tu lom sempurna. Akan ditukar. Warna , aku kembali ke warna 'ong' aku !  


5 ulasan:

TATI MANSUR - WIFE SOSAB MAMA SAZSO berkata...

Suka baca bebelan mcm ni.. Lebih sampai.. Doakan saya semoga ada kekuatan juga untuk dapat menulis macam ni juga dalam blog sendiri.. Semoga jiwa dan energi tatimansur.com dapat sampai kepada pembacanya..

Nina Mirza berkata...

Samada dot com ke dot my ke Nina suka baca apa yang disampaikan oleh Ben Ashaari .

Risi Yusoff berkata...

Aku suka dengan gaya penulisan Ben Ashaari..santai dan kekadang menusuk jiwa.

diaripink berkata...

Dr sulu memang suka membaca blog Aben. Jadi silent reader je.

Sheila Adziz berkata...

X kisah la dot com ke dot my, kalau free sy akan ke blog Ben Ashaari