Isnin, 30 September 2019

Berbaloi jadi blogger?



Memori

10 tahun. Sesungguhnya aku tak sangka aku mampu bertahan sehingga hari ni. Macam macam aku rasa dan macam macam pengalaman yang aku tak sangka , aku lalui. Dan kebanyakkan adalah manis manis belaka. Alhamdulillah. 

Kalau nak selak satu satu , memang tak mampu nak ingat ! Tapi ada beberapa yang terpahat di hati sehingga sekarang. Dan kelmarin , blog aku telah pun diperbaharui domainnya untuk 5 tahun terus. Saja buat 5 tahun terus. Huhuh.. Moga panjang umur la yer..

Kalau nak diceritakan kembali kenangan manis dan pahit tu , segalanya dah diceritakan pun di dalam blog. Secara jujurnya aku boleh katakan impian aku selama ini sudah pun tercapai ! Walapun tak dapat pusing dunia tapi apa yang aku inginkan dah pun jadi kenyataan.


Bersara ?

Berkali bermain di minda aku. Fokus jaga anak jer. Penat sebenarnya dok bergelumang dengan dunia maya ni. Macam macam perangai orang ada. Semua nak keja jaga hati ! Tapi aku kena cari kerja la kan ? Takkan nak tunggu bini kasi duit lak ? Giler dayus la gitu woii ! Hahahaha.. 

Dan paling tak disangka ialah LHDN ! Hahahaa... serius tak sangka. Sejak dari aku bekerja dulu , aku dikatakan tidak layak pun untuk daftar sebab gaji kecil ! Dek kerana itulah aku berpendapat , cukai pendapatan ni dikenakan pada orang berduit jer. Ditambah lagi dengan kerja aku dulu yang mana .. hurm.. tak pe la. Tak yah citer ! Hahahaha.. Kang tak pasal pasal aku kena seru lak ! Huhuh. Bahaya.

Nak atau tidak.. aku kena teruskan malah kena kembali panaskan kerusi blogging aku ni. Bukan sebab dah suam tapi nak kembalikan kehangatan berblog. Kasi bersemangat semula. Bukan mudah tapi aku perlu cuba. 

Mudah sebenarnya tapi..

Ada kawan pernah tanya pada aku. Wife aku tak cemburu ke bila aku dikenali ramai orang terutama perempuan ? Eleleleee... takat mana la perempuan berminat dengan aku ni ha ! Kalau lelaki tu ramai la. Dan minat mereka lebih pada tengok aku bersemangat bercerita di dalam blog. Bukan sebab tergoda dengan mata hitam ku ini. Eceh.. Hahaha.. 

Sebenarnya tak susah pun nak dikenali dalam dunia blog atau media sosial ni. Kau cuma perlu ada 'aura' yang mana setiap orang memang dah ada cuma kena cari di dalam diri. Kemudian jika ada network atau medium untuk diketengahkan , memang cepat la naik. Pastu barulah boleh menjana pendapatan kemduian bayarlah cukai , jika layak. Zakat sila utamakan yer. 


Berbaloi atau tidak.. yang penting , aku kena terus cari duit untuk besarkan anak anak ! Kalau bukan dengan blog , mungkin aku kena jadi Perdana Menteri. Eh ? 

1 ulasan:

Sheila Adziz berkata...

Allhamdulillah... Tahniah... Semoga terus many jaya